top of page

Kampioenschaps clubmatch VLECS 2022

Gister was de kampioenschapsclubmatch van rasvereniging VLECS in Beusichem. Ik ging er heen met Nola én met Fido.

Ja, ik weet het. Eerder heb ik al verteld dat ik niet meer met Fido zou gaan showen, maar omdat het aankeuren vorige keer redelijk ging, wilde ik het nog een kans geven. Met een beetje extra training moest het vast goed komen.


Veel meer dan alleen showen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat zo'n dag veel meer is dan alleen showen. Het is een dag waar je veel van elkaar kan leren, met andere fokkers of eigenaren kan netwerken en voor sommige fokkers is het een kans om dekreuen te bekijken die ze op het oog hebben of om hun eigen gefokte pups weer terug te zien. Maar in de eerste plaats is het natuurlijk een dag waarin je je hond showt, wat voor iedereen de belangrijkste reden is om daar aanwezig te zijn.


Aankomst in Beusichem

Toen we aankwamen was het rustiger dan ik gewend was. Al snel bleek dat er ook minder aanmeldingen waren dan de vorige keer. Bijkomend voordeel hiervan is dat het parkeren een stuk makkelijker was. Terwijl Koen even een rondje liep met de honden, heb ik me vast aangemeld. Dat is toch een stuk makkelijker zonder twee enthousiaste honden en een kat vol met spullen. Ook dit keer hadden we de hondenbuggy en een bench mee. Deze hebben wij opgezet op het podium, welke niet in gebruik was als podium. Het was een wat meer afgelegen plek wat het voor Fido iets rustiger maakte.

"Ik ben hoe dan ook trots op hem"

Fido moest eerst even wennen. Hij is een sensitieve hond en drukke situaties kunnen hem soms overprikkeld maken. Om die reden hadden we een wat meer afgelegen plekje voor hem uitgezocht. Op die manier kon hij tot rust komen, zonder dat er continu mensen en honden langs hem liepen. Daarnaast heb ik nog weinig ervaring in showen, waardoor ik het ontzettend spannend vind. En die spanning voelt Fido altijd heel goed aan. We hebben Fido en mijzelf daarom in aanloop naar vandaag ondersteund met bach bloesem, en ik moet zeggen, hij deed het super! We gaan zien hoe het showen straks gaat, daar probeer ik geen verwachtingen van te hebben, ik ben hoe dan ook trots op hem.


Fido in de ring

"Op zo'n moment is het ontzettend moeilijk om gefocust te blijven en een positieve instelling te houden."

Ik merkte het gelijk toen ik de ring in stapte. Dit wordt niks. Adem in. Adem uit. Focus. Maar Fido werd alleen maar drukker hoe meer honden er de ring in kwamen, en ik kon niet meet zijn aandacht vasthouden. Natuurlijk kan je niet alles in de hand hebben, het is een hond, een levend wezen met (gelukkig) een eigen wil. Maar op zo'n moment is het ontzettend moeilijk om gefocust te blijven en een positieve instelling te houden. Hoe de rest van het showen met Fido is gegaan, weet ik niet meer precies. De focus was weg, ondanks de lekkere worst die ik voor hem had meegenomen. Het was heel snel voorbij en ik baalde nogal. Wat ik wel weet is dat ik er veel van geleerd heb. En Fido? Die was gelukkig gelijk weer meer ontspannen zodra we weer afstand namen van de drukte. En het mooie van alles: ondanks dat het in een waas voorbij ging, heeft Fido toch een ZG behaald.


Fido wordt gekeurd door keurmeester Maria-Luise Doppelreiter uit Oostenrijk


Nola in de ring

Shit, na zo'n ervaring met Fido is het lastig om mezelf te herpakken. Maar gelukkig heb ik mijn mooie meisje naast me staan, en ze heeft er zin in, dat kan ik zien. Ze geeft me zoveel positieve energie. Samen stappen we de ring in. Een klein beetje spanning, bij ons allebei, maar we doen het samen. En wat geniet ze er van. Ze liep super en ook op de tafel ging het prima. De fotograaf was alleen best wel spannend, die mocht niet in de buurt komen. En het resultaat mag er wezen: een tweede plek voor Nola, met resultaat ZG. Ik ben ontzettend trots op mijn meisje!

Met Nola in de ring. Nola vond de fotograaf niet zo leuk.


Terug naar huis

Wat een dag. Veel geleerd, veel nieuwe mensen gesproken, mooie resultaten. Ik ben heel trots op beide honden. Ik heb gezien dat Nola veel plezier haalt uit het showen en samenwerken, dus met Nola ga ik vast nog vaker showen. Voor Fido was dit de laatste keer. Hem maak ik er niet blij mee, en mezelf daardoor ook niet, en dat geeft niet. Showen is niet voor alle honden (en mensen) weggelegd.


Een tweede plek voor Nola, met beoordeling ZG.Comentarios


bottom of page