Engelse Cocker spaniël
Schofthoogte
Reuen 39 - 41 cm, teven 38 - 40 cm
Gewicht
11-14 kg
Gebruik
Jacht
Rasgroep
Rasgroep 8: 'Retrievers, Spaniëls en Waterhonden'
Vacht
Halflang, glanzend en zijdeachtig
Kammen / borstelen
2 - 4 keer per week
Trimmen
4 - 6 keer per jaar
Geschiedenis
De Engelse Cocker Spaniël is een van de oudste hondenrassen. De eerste schriftelijke melding van een Engelse Cocker Spaniël stamt uit 948.
In de 18e eeuw werd voor het eerst over de Engelse Cocker spaniël gesproken in Engeland. Het waren ideale honden voor de jacht op de houtsnip vanwege hun perfecte formaat en dikke vacht. De Engelse Cocker Spaniël liet zich niet tegen houden door doornstruiken en dichtbegroeid gewas; ze konden zich, door hun formaat, overal doorheen manoeuvreren. Door zijn moedige jachtpassie, waardoor zij regelmatig verwondingen aan hun staart opliepen, werden deze destijds gecoupeerd. Dit werd toen in de rasstandaard opgenomen.
In de 19e eeuw werden de Spaniels opgedeeld in grote Spaniels (Field spaniël) en kleine Spaniels (Cocker Spaniël). Deze verdeling was gerelateerd aan het gewicht van de hond. Boven de 25 Engelse ponden werd de hond ingedeeld bij de Field Spaniël en onder dat gewicht bij de Cocker spaniël.
In het tweede gedeelte van de 19e eeuw is men begonnen met een fokprogramma dat geleid heeft tot de hedendaagse Engelse Cocker spaniël. In Engeland werd de eerste Engelse Cocker spaniël Vereniging in 1885 opgericht, in Nederland was dat in 1906.
Bron: VLECS
Oorspronkelijk gebruik
Oorspronkelijk is de Engelse cocker spaniël gefokt voor de jacht op watervogels. De cocker dankt zijn naam aan de houtsnip, in het Engels “woodcock”, waar de Engelse cocker spaniël vaak op jaagde. Inmiddels is de Engelse cocker spaniël uitgegroeid tot een prima huishond.
Er wordt een onderscheid gemaakt in showlijn en werklijn Cockers. De Engelse Cocker Spaniël waarover we het in de volksmond hebben, is vaak de showlijn cocker. De werklijn wordt ook wel “working cocker spaniël” genoemd.
Ondanks dat de honden goed zijn geïntegreerd als gezinshond, is een cocker in aard nog steeds een jachthond en zal hij ook vaak genoeg zijn neus achterna gaan, op zoek naar een spoor. Hier zal je ook rekening mee moeten houden met het kiezen voor een Engelse Cocker Spaniël. Hoewel honden goed te trainen zijn, kan de aard van een hond niet veranderen. Een jachthond blijft altijd een jachthond.
working cocker spaniël met een fazant
foto: @lifeashegelund (instagram)
Karakter
De cocker staat over het algemeen bekend om zijn altijd kwispelende staart. Een cocker is een echte gezinshond. Het zijn vriendelijke, aanhankelijke, trouwe en energieke honden met een grote “will to please”. De cocker is daarentegen een gevoelige hond en zal met zachte maar consequente hand opgevoed moeten worden. Cockers kunnen ook erg nieuwsgierig, koppig en ondeugend zijn. Met zijn zachte, vriendelijke blik kan hij mensen spreekwoordelijk om zijn vinger winden.
Vachtverzorging
De cocker heeft een halflange, zijdeachtige vacht. Deze vacht moet meerdere keren per week gekamd worden om klitvorming te voorkomen. Gemiddeld moet een cocker 2-4 keer per week uitgebreid gekamd of geborsteld worden. Hierbij moet extra aandacht geschonken worden aan plekken achter de oren, onder de oksels en in de broek, waar sneller klitten ontstaan.
Een cocker moet ongeveer iedere 3 maanden (4 - 6 keer per jaar) naar de trimsalon, waar deze geplukt wordt en in model geknipt wordt.
Wil je meer informatie over de vachtverzorging van de Engelse cocker spaniël, neem dan contact op.
Kleuren
De Engelse Cocker Spaniël komt voor in 18 verschillende kleurslagen, volgens de FCI rasstandaard. Hierin maken we onderscheid tussen éénkleur, meerkleur en schimmels. Naast de onderstaande kleurslagen, bestaat er ook nog "sable". Sable is een kleurslag die niet is opgenomen in de rasstandaard, maar komt toch vaker voor in Nederland. De haren van de vacht hebben een (licht)bruine basis en een zwarte punt. Sable kan voorkomen met of zonder tan.
Onderstaande afbeeldingen zijn voorbeelden. Verschillende kleurslagen kunnen in werkelijkheid afwijken in kleur en patroon.
Bont
blauwschimmel
blauwschimmel en tan
leverschimmel
leverschimmel en tan
oranjeschimmel
lemonschimmel
zwart
zwart en tan
lever
lever en tan
rood
goud
Schimmels
zwart-wit
zwart-wit en tan
lever-wit
lever-wit en tan
oranje-wit
lemon-wit