top of page

Eerste show met Nola

11-10-2021

Als je wilt fokken met je hond, moet je hond aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo ook aan voorwaarden van het exterieur (uiterlijk) van de hond. Om hieraan te voldoen zijn wij met Nola naar kampioenschapsclubmatch van de VLECS geweest. Dit ging natuurlijk niet zonder enige voorbereiding. Of, nouja, zeg maar een behoorlijke voorbereiding. Ondanks dat alles nieuw voor mij is, wil ik natuurlijk alles tot in de puntjes geregeld hebben.Ik had weinig ervaring met showen. Ik heb twee keer een grotere show bezocht en ik heb met Fido één keer meegedaan aan de kampioenschapsclubmatch van de VLECS. Fido was toen nog maar een pup, dus dat was heel anders. Met Fido heb ik destijds showtraining gevolgd bij een hondenschool. Bij showtraining worden jij en je hond klaargestoomd voor een show en leer je alles wat je moet weten over showen.


In drukkere situaties kan Fido snel gestrest worden, vooral als er veel andere honden bij zijn. Een ander nadeel voor Fido is dat hij een kleurslag heeft die niet bij iedere keurmeester in de smaak valt, dus hij in dat geval al één stap achterloopt op de rest. Ik heb er daarom voor gekozen om niet met Fido te gaan showen, maar om hem te laten aankeuren voor fokgeschiktheid. Nola heb ik wel aangemeld voor de kampioenschapsclubmatch. Haar eerste show. Omdat Nola nog jong is, is ze aangemeld in de jeugdklas teven.Begin bij het begin.


Nola heeft geen showervaring, en om ergens te beginnen, schrijf ik ons in bij Kyno Spirit. Dit is een hondenschool in de buurt met een specialisatie in bouw en beweging. Zij geven al langere tijd showtraining en hier ben ik destijds ook met Fido geweest. Ondanks dat voor Nola alles nieuw is, en ze in de groep is met veel andere honden, doet ze het heel goed. Nog maar een paar weken voor de show, dus we hebben nog even de tijd om te trainen.


Training bij Kyno Spirit in Sebaldeburen


Tijdens showtraining leer je hoe en in welk tempo je moet lopen. Daarnaast zijn er bepaalde figuren die je moet lopen, leer je de regels die op over het algemeen op een show gehanteerd worden en waar je op moet letten.


Trimmen


"Een paar klitten. Zal je net zien..."

Naast het trainen, moet er ook getrimd worden. Sinds de komst van Nola, trim ik de honden zelf. Dit gaat altijd gepaard met ups en downs en ik leer steeds meer. Om ze voor de eerste keer officieel in showtrim te trimmen, was dus best wel spannend.


Vlak voor de show is Nola loops geweest. Doordat ze tijdens de loopsheid broekjes droeg, had Nola een paar kleine klitten. Zal je net zien... In eerste instantie probeer ik klitten altijd eerst voorzichtig uit te kammen, voordat ik ze doorsnijd. Dit om zoveel mogelijk de vacht te behouden. Ondanks de voorzichtigheid, miste er een cruciale pluk vacht, waardoor er een gat ontstond. Shit, hier baalde ik natuurlijk enorm van. Maar goed, niks aan te doen. Ik kan het haar er moeilijk weer aan plakken. Een goede keurmeester kan hier hopelijk doorheen kijken.Nog 2 dagen voor de show.


Nog één laatste training: de generale repetitie. Deze ging niet zoals gepland, maar dat schijnt zo te horen, toch? Veel tijd om er over na te denken is er niet, want ik heb twee honden die gewassen, gedroogd en getrimd moeten worden. De hele zaterdag ben ik er mee bezig geweest. Gelukkig had ik al veel voorwerk gedaan en zijn de honden het inmiddels wel gewend.
En dan is het zo ver...

Gister hebben we alles al ingepakt en zijn we vroeg op bed gegaan zodat we 's ochtends op tijd konden vertrekken. Na 2 uur rijden waren we eindelijk aangekomen in Beusichem. Ik heb met meerdere mensen gesproken en ook het showen ging redelijk. Natuurlijk niet helemaal zoals gehoopt, maar voor een eerste keer ben ik zeker tevreden. Nola gaat naar huis met een ZG en Fido heeft zijn fokgeschiktheidscertificaat ontvangen.


En ik? Ik ben gesloopt door alle indrukken en blij dat ik niet zelf terug hoef te rijden. Maar ik ben ontzettend trots op mijn honden. Oké, en ook een beetje op mezelf ;)


Comentários


bottom of page