top of page

Testen en keuringen met Nola

De DNA testen van Nola hadden we al een tijd geleden gedaan, die papieren hadden we al binnen. Maar er moeten nog meer papieren zijn, voordat ik met Nola zou kunnen fokken. Ik neem jullie mee in het proces.

engelse cocker spaniël lever en tan dierenarts a7noord HD foto's ECVO blog

Regels omtrent fokken.

Wij zijn aangesloten bij rasvereniging de VLECS. Iedere rasvereniging heeft zijn eigen regels als het gaat om fokken, hoewel deze regels in grote lijnen overeen komen. De regels staan beschreven in het verenigingsfokreglement. Hierin staat waar een reu of teef aan moet voldoen voordat deze mag fokken. Naast de stamboom en de eerder genoemde DNA testen, is het ook nodig om een röntgenfoto te maken van de heupen (HD foto's) en de ogen te laten testen (ECVO onderzoek). Ook moet een hond voldoen aan de gestelde exterieur eisen. Om dat te testen zal je bepaalde kwalificaties moeten halen op hondenshows of de hond laten aankeuren voor fokgeschiktheid.


Nola tijdens het aankeuren door rasvereniging VLECS


Aankeuring

Nola heeft al één keer eerder deelgenomen aan een show, waar ze toen de beoordeling ZG heeft behaald. Om te voldoen aan de exterieur eisen zou ze minimaal nóg een keer de beoordeling ZG moeten behalen óf ze zou het fokgeschiktheidscertificaat moeten halen.

Omdat er door corona nogal veel shows werden afgezegd, wilde ik graag iets meer zekerheid dat ze op tijd goedgekeurd zou zijn. Als ik haar zou aanmelden voor een show en die zou niet doorgaan, zou dat zonde zijn. Ik heb er dus voor gekozen om Nola te laten aankeuren. Daarnaast is daardoor de druk van het showen er voor mij af, waardoor ik hopelijk minder stress en meer plezier kan ervaren tijdens het showen.


Het aankeuren voor fokgeschiktheid was dit keer in Limburg, voor ons helemaal aan de andere kant van het land, maar je moet er wat voor over hebben. 2,5 uur rijden bijvoorbeeld. En dat voor uiteindelijk maar 10 minuutjes in de ring en het in ontvangst nemen van een papiertje. Maar Nola heeft het super gedaan en ik ben enorm trots op haar. En ik heb weer een aantal fokkers kunnen ontmoeten.


Loopsheid

"Loopsheid kan een vertekend beeld geven van de HD foto's"

Dan nog de laatste testen: HD foto's en EVCO test. Twee keer in de maand komt er bij onze dierenarts een oogarts uit Utrecht die de EVCO testen afneemt. Omdat deze dierenarts er maar twee keer per maand is, zit het spreekuur al snel vol. Om daar een ECVO onderzoek te doen, moet je dan ook zo'n twee maanden van tevoren al reserveren. Dat had ik gedaan, en samen met het ECVO onderzoek ook gelijk de röntgenfoto's gepland. Een week voor de afspraak werd Nola loops. voor het oogonderzoek is dat geen probleem, maar de loopsheid kan wel een vertekend beeld geven van de HD foto's. Deze afspraak moest dus helaas even verplaatst, dus gingen we dit keer alleen voor het ECVO onderzoek naar de dierenarts. Na lang wachten was ze eindelijk aan de beurt en kunnen we met een goedgekeurd rapport weer naar huis.


Röntgenfoto's

röntgenfoto's, HD foto's, röntgen, a7Noord Dierenartsen
Nola op de röntgentafel

De laatste keer dat ik bij de dierenarts was voor röntgenfoto's, was voor Fido en dat was niet een leuke ervaring. Fido vind de dierenarts erg spannend, niet alleen om de geuren en de handelingen, maar ook vanwege de hoeveelheid honden in een kleine ruimte (de wachtkamer). Ik wilde graag mee om Fido gerust te stellen, maar dat mocht helaas niet. Fido werd meegenomen, hij kreeg een roesje en werd even later weer teruggebracht.

"Ik mocht helpen met de röntgenfoto's"
HD foto's, röntgenfoto heupen, heupdysplasie hond, HD-A
HD foto's van Nola

Ik had verwacht dat het met Nola precies zo zou zijn, maar integendeel. Ik zat in de wachtkamer met Nola en Fido. Fido was ook mee omdat ze allebei ook nog een rabiës vaccinatie nodig hadden voor onze zomervakantie. Toen de dierenarts me kwam roepen, mocht niet alleen Nola mee, maar ook Fido en ik mochten mee. Daarnaast mocht ik zelfs helpen met het maken van de röntgenfoto's. Voor mij niet de eerste keer, omdat ik opgeleid ben als paraveterinair, maar het was al wel een lange tijd geleden. Voor de dierenarts wel handig, want ik wist nog precies hoe dat in z'n werk ging en waar ik rekening mee moest houden. Dat scheelde haar weer uitleg, en omdat het sneller ging, ook minder stress voor Nola. Het mooie was: omdat Nola zo rustig was, heeft ze geen narcose hoeven krijgen. Na het maken van de foto heeft de dierenarts mij de foto laten zien en nog wat meer uitgelegd over hoe er beoordeeld wordt. Heel interessant en leerzaam.
Fido en Nola kregen allebei nog een rabiës vaccinatie. Ook Fido heeft zich super gedragen. Weer terug in de auto, op naar huis. Een week later kregen we de uitslag: Nola heeft HD-A, en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page