top of page

DNA testen

14-01-2021

Het was zo ver, we gingen met Fido en Nola naar de dierenarts om een swab af te nemen voor de DNA testen. Aangezien dit voor mij de eerste keer was, vond ik het wel wat spannend, maar het stelt eigenlijk niet veel voor.Er zijn meerdere laboratoria waar je de DNA testen kan laten uitvoeren, dus het was even zoeken naar een geschikt laboratorium. Uiteindelijk heb ik een lab gevonden waar ze alle DNA testen uitvoerden die ik graag wilde doen, waardoor ik niet alsnog een losse test naar het buitenland hoefde te sturen. Nadat het setje besteld is, was het wachten tot deze binnen kwam.Alles is nieuw


Je zou het misschien niet zeggen, omdat ik ben opgeleid als paraveterinair, maar ik heb nog nooit een DNA test gezien of afgenomen. Ondanks dat ik in theorie wel heb geleerd hoe het werkt, vond ik het natuurlijk super interessant om in het echt te zien. Voor alles een eerste keer!Afspraak in corona tijd...


"Dat zijn van die kleine dingen, daar moet je maar net aan denken."

De DNA testen moeten worden afgenomen door een specialist, bijvoorbeeld een dierenarts. Ik maakte een afspraak bij mijn eigen dierenarts. Maar met twee honden naar de dierenarts voor een DNA test klinkt makkelijker dan het is. Nola kan Fido nog wel eens om de bek likken, en om te voorkomen dat er DNA gemixt wordt, hield ik ze de ochtend uit elkaar. Dat zijn van die kleine dingen, daar moet je maar net aan denken.


De honden gingen dus ook gescheiden in de auto. Dat was niet echt een probleem. Toen Fido jonger was, zat hij altijd voorin, in de autogordel. Hij vond het dus niet erg om voor de verandering weer eens voorin te zitten, terwijl Nola achterin zat.


Bij de dierenarts aangekomen, nam ik eerst Nola mee naar binnen. Er mocht maar één naar binnen met de honden, dus ik had mijn moeder meegenomen om bij de hond te blijven die in de auto moest wachten. Daar was ik heel blij mee, want ik moest lang wachten. Er kwam namelijk een spoedje tussendoor bij de dierenarts. Zit je dan met je mondkapje in de wachtkamer. Nola was vooral onder de indruk van de andere honden in de wachtkamer, dus die zat veilig bij mij op schoot.


zo ziet de DNA testkit er uit


In de spreekkamer

"Dit is de eerste keer dat ik een DNA test afneem"

Ik kom met Nola de spreekkamer in en het eerste wat de dierenarts zegt is "Dit is de eerste keer dat ik een DNA test afneem". Niet zo gek dat ik er geen ervaring mee heb, als mijn dierenarts, die al 30 jaar bij deze praktijk werkt, zelfs nog nooit eerder een DNA test heeft afgenomen. Zo zie je maar weer, je blijft altijd leren.


Het afnemen van het DNA materiaal was eigenlijk minder werk dan de hele administratie die er bij hoorde. Formulieren invullen, handtekeningen, stickers printen. Gelukkig had ik van tevoren al grotendeels ingevuld. Het afnemen was zo klaar en Fido was aan de beurt. Fido is geen fan van de dierenarts maar gelukkig ging het allemaal prima en kon ik met een stapel formulieren en de DNA swabs weer naar huis. Ohja, de honden, die gingen natuurlijk ook weer mee!


En dan wachten...

Het pakketje is opgestuurd, en dan moet je wachten op de resultaten. Dat kan wel even duren, en wat nog zenuwslopender was, was dat ze één voor één binnen kwamen. Niet alles tegelijk dus. De resultaten zijn inmiddels binnen, deze kan je zien op de eigen pagina's van de honden.


Een nieuwe ervaring rijker, en weer een stapje dichterbij mijn droom om mijn eigen Engelse cocker spaniël kennel te starten!Comments


bottom of page