top of page

Op vakantie met de honden.

Inmiddels zijn wij weer terug van een heerlijke vakantie in Zweden en moeten we weer wennen aan het gewone leven (met andere woorden: weer aan het werk). We hebben drie weken kunnen genieten van het prachtige land en natuurlijk waren onze honden ook mee. Wil je weten hoe dat ging en hoe we dit hebben voorbereid, lees dan snel verder.


Waar begin je?

Als je met je hond naar het buitenland gaat, kijk je eerst wat de regels daar zijn. In sommige landen zijn er strengere regels waar je je aan moet houden. Je kan hierbij denken aan vaccinaties en ontwormen, maar ook of je hond los mag, waar deze allemaal mee naar toe mag en soms zijn bijvoorbeeld sliplijnen verboden. In Zweden zijn er niet veel strenge regels. In de periode dat wij er waren, mochten de honden niet los. Daarnaast is een rabiës vaccinatie verplicht als je naar het buitenland gaat. Deze moet je minimaal drie weken van tevoren halen.

Wij hebben ruim op tijd de honden laten vaccineren tegen rabiës. Na het vaccineren krijg je een penning mee. Samen met een penning waar hun naam en onze (internationaal genoteerde) telefoonnummers op staan, hebben we deze aan de halsbanden bevestigd. Normaal gesproken dragen de honden hier in huis geen halsband, maar op vakantie doen ze dat wel. Mocht er wat gebeuren, kan er altijd contact met ons opgenomen worden. Ook is het handig om voordat je vertrekt de honden te behandelen tegen vlooien en teken.


Op internet zijn voldoende vakantie paklijsten te vinden voor honden. Omdat wij niet alleen in een huisje gingen, maar ook een week lang zouden wildkamperen, moesten wij kritisch zijn op wat we meenamen. Het is niet praktisch om te veel mee te namen, maar tijdens het wildkamperen moet je ook niks te kort komen. Hier hebben wij een prima balans in kunnen vinden


De rit naar Zweden.

Het is best een eind rijden naar Zweden. Voor de eerste twee weken hadden wij een huisje geboekt via DogsIncluded. Om daar te komen, hebben wij de reis in twee delen gesplitst, zodat de reis niet te lang was. We zijn 's avonds met de auto weggegaan, zodat we 's nachts konden rijden. Dit was niet alleen prettig omdat er dan weinig verkeer op de weg is, maar ook omdat de honden daardoor het eerste gedeelte van de rit alleen maar hadden geslapen. In de ochtend hebben we langs de weg een korte stop gedaan, waarin wij en de honden even hebben ontbeten op een parkeerplaats. Daarna zijn we doorgereden naar een mooi meer waar we de tent hebben opgezet voor de eerste nacht.

De honden sliepen bij ons in de tent. Dat was best wel even wennen, want ondanks dat ze dichtbij ons waren, reageerden ze op alle geluiden van buitenaf. Gelukkig konden we de volgende dag al naar het vakantiehuisje.


Twee weken in een huisje.

Nouja, zeg maar gerust huis! Ons geboekte huisje was geannuleerd in verband met schade, dus we kregen kosteloos een vervangend adres. En die was toch wel veel luxer dan het oorspronkelijke vakantiehuisje. Hadden wij even geluk! De honden vonden het prima. Ze mochten niet op de slaapkamer, maar voor de rest mochten ze overal zijn, en in de tuin hadden we ze aan de lange lijn. Achter het huis zat gelijk een stuk bos met allerlei wilde dieren, waardoor wandelen erg makkelijk gemaakt werd. En met twee jachthonden, zat die neus bijna de hele wandeling op de grond.


In het huis konden de honden heerlijk tot rust komen en voelden ze zich ook thuis. Met de auto hebben we de omgeving verkend en hebben we veel gewandeld met de honden. Zo hebben we 3 bergtoppen bereikt (of misschien waren het wel heuvels, maar voor ons Nederlanders waren het bergen). Daarnaast hadden we onze opblaasbare kano mee en hebben we op twee prachtige plekken mogen kanoën samen met de honden.

kanoën met de honden.


Wildkamperen met de honden.

Na 2 weken hadden we de omgeving van het vakantiehuis al wel genoeg verkend. Het was tijd om eropuit te trekken: wildkamperen. Zonder stroom, zonder water, zonder alle luxe maar heerlijk middenin de natuur.

We hebben een kleine tent die makkelijk op te zetten en af te breken is. In Zweden heb je het "allemansrätten", waardoor je in Zweden bijna overal je tent op kan zetten. Natuurlijk zitten hier wel kleine regels aan verbonden en is het altijd met respect naar de natuur, maar dit zorgt er wel voor dat we optimaal kunnen genieten van de schoonheid van de natuur in Zweden.

"Alle zintuigen staan continu op scherp."

De honden moesten erg wennen. Doordat we alleen maar buiten waren, staan alle zintuigen continu op scherp. Alert op geluiden, geuren en bewegingen. Af en toe moesten we ze verplichten tot rust nemen. En die rust namen ze het beste in de tent of in de auto. Verder heb ik het idee dat ze alleen maar genoten van het samenzijn en de extra aandacht die ze kregen. Hun aanpassingsvermogen is bijzonder groot.


3 weken alweer voorbij.

De vakantie is alweer voorbij. We zijn weer naar huis gereden en de honden hebben de tent weer ingeruild voor hun vertrouwde, comfortabele bank (oké, het is officieel ónze bank, maar we moeten 'm delen met de honden). Ze hebben de tijd genomen om uit te rusten van een prachtige periode. We hebben ontzettend genoten van de prachtige natuur en de wilde dieren die we mochten zien. We hebben veel gezien van het land, maar nog lang niet genoeg, dus we komen graag nog een keer terug.


Hieronder nog een kleine sfeerimpressie!

Wij genieten nog even na, terwijl het werkende leven alweer is begonnen.


Comments


bottom of page