top of page

Let op!

Je hebt er voor gekozen om een pup in huis te nemen. Hartstikke leuk, maar hoe pak je dit aan? In je zoektocht naar een fokker, zal je meerdere tegen komen, maar let op: niet alle fokkers hebben de beste intenties.

Broodfok

Fido

Er zijn helaas veel broodfokkers, die proberen hun pups te verkopen. In de meeste gevallen worden de moederhonden alleen gehouden om pups te “produceren” en worden de honden en pups in slechte omstandigheden gehouden. Het zal in eerste instantie lijken dat je een lieve en gezonde pup in huis haalt, maar vaak blijkt achteraf het tegendeel waar.

 

Om te voorkomen dat je een pup aanschaft bij een broodfokker, stel je vragen en let je op de omgeving en het welzijn van de dieren. Hier zijn een aantal punten die alle alarmbellen doen rinkelen als het gaat om fokkers.

Hoe herken je een broodfokker?

De moederhond is niet aanwezig

De aanwezigheid van de moeder is van groot belang bij de opvoeding van de pups. Het kan voorkomen dat de moeder overleden bij de bevalling. Ondanks dat deze kans klein is, is deze wel aanwezig. De fokker en eventueel de dierenarts van de fokker kunnen je hierover meer informatie geven.

De moederhond maakt een angstige of ongezonde indruk
Je krijgt geen informatie over de vader
van de pups

Let op het welzijn en gedrag van de hond. Oogt de hond gezond en is ze rustig rondom haar pups? Toont ze interactie met haar pups en drinken ze eventueel bij haar? Een angstige hond geeft dit ook door aan de pups, houd hier rekening mee. Bij broodfok komt het nog wel eens voor dat de aanwezige teef niet de moeder van de pups is.

In de meeste gevallen is de vader niet aanwezig, maar kan de fokker je hier wel meer informatie over geven. Hij/zij kan je foto’s of filmpjes laten zien en vertellen over zijn gezondheid en karakter.

De fokker fokt meer dan twee rassen
De fokker heeft meer dan twee nestjes tegelijk of heeft het hele jaar door continu nestjes pups

Een goede fokker fokt niet met meer dan twee rassen. Het vergt tijd en ervaring om je te verdiepen in een specifiek ras en alles wat daarbij komt kijken.

Het fokken van een nest pups kost veel tijd en energie. Om alle pups voldoende zorg en aandacht te geven, heeft een goede fokker niet meer dan twee nestjes tegelijk.

De fokker beantwoordt je vragen niet
De fokker stelt jou geen vragen

Een goede fokker neemt de tijd voor pupkopers en is open en transparant. Hij/zij wil jou optimaal begeleiden in het aanschaffen van een pup. Stel alle vragen die je hebt, ook als er dingen zijn waar je over twijfelt.

Een fokker voed met veel zorg en aandacht zijn/haar pups op. Het is dan ook niet gek dat de fokker graag wil dat de pups allemaal goed terecht komen. Om die reden stelt een fokker vragen aan jou, om er achter te komen of de pup bij jou past. Als een fokker geen interesse toont in jouw situatie, zouden er alarmbellen moeten rinkelen.

De pups zijn jonger dan 8 weken
De omgeving waarin de pups zich bevinden is niet schoon

In de wet staat aangegeven dat pups niet eerder dan 7 weken bij de moeder weg mogen. De eerste 8 weken zijn voor de groei en socialisatie van de pups enorm belangrijk. Een pup hoort dus de eerste weken bij de moeder te zijn en mag je nog niet eerder mee krijgen. Wordt een pup naar het buitenland verhuisd, gelden er ook nog andere regels. Informeer hier indien van toepassing tijdig naar.

Jonge pups zijn natuurlijk nog niet zindelijk. De eerste tijd houd de moeder de pups en de omgeving schoon, maar ook een fokker moet zijn uiterste best doen om de omgeving zo hygiënisch en comfortabel mogelijk te houden. Niet alleen voor de pups, maar ook voor de moeder.

Er zijn altijd uitzonderingen

Let op: bovenstaande punten zijn een indicatie om je te helpen een juiste fokker uit te zoeken. Niet alle bovenstaande punten wijzen direct op broodfokkerij, er zijn ook uitzonderingen. Daarnaast zijn er ook genoeg fokkers die eenmalig een nestje doen en daardoor ook minder kennis en ervaring hebben. In alle gevallen is het belangrijk dat je vragen stelt en je gevoel volgt. Heb je het gevoel dat het niet helemaal juist is, dan is dat het vaak ook niet.

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een pup bij onze kennel,

klik dan hieronder voor meer informatie.

bottom of page